Kwaliteitsslagerij Zweistra

Maertensplein 18
3738 GK Maartensdijk
(0346) 213070

In onze slagerij werken we enkel met producten van hoge kwaliteit, waarmee u de meest heerlijke maaltijden kunt bereiden. De passie die wij hebben voor lekker eten delen we dan ook graag met onze klanten. Bovendien is het ontzettend leuk om aan de slag te gaan in de keuken, alleen, met zijn tweeën of met de kinderen. Naast de recepten op onze website hebben wij speciaal voor u een aantal kooktips, kooktermen en kooktechnieken op een rij gezet om het koken nog gemakkelijker, veiliger, leuker én lekkerder te maken.

Handig in de keuken

Iedereen kent wel een aantal handigheidjes in de keuken, geleerd van uw ouders of zelf bedacht. Uw Slager heeft speciaal voor u een aantal tips onder elkaar gezet die handig zijn, bijdragen aan de veiligheid en de hygiëne. Leest u ze gerust eens door, wie weet komen ze nog eens van pas in de keuken. 

Koelen 
Vlees wordt altijd koel bewaard en dat is niet zonder reden. Bacteriën hebben niet veel nodig om zich te verspreiden, vlees dat te lang buiten de koeling ligt is aantrekkelijk voor bacteriën om zich in te nestelen. Daarom raden wij aan de tijd buiten de koeling zo kort mogelijk te houden, ook na een bezoek aan Uw Slager. Een koeltas is een goede manier om vlees zo koel mogelijk mee naar huis te nemen.

Ontdooien met beleid
Het ontdooien van bevroren vlees duurt soms langer dan we zouden willen, toch is het zeer onverstandig om vlees snel te willen ontdooien door het in de zon of op de verwarming te leggen. Zulke warmtebronnen geven de bacteriën vrij spel. Neem als het kan de tijd en ontdooi het al een dag van te voren op een afgedekte schaal in de koelkast. Heb je minder tijd? Kleine stukken vlees kan je eventueel in de magnetron ontdooien. Eet het dan wel dezelfde dag op!

Veilig vlees snijden
Wanneer je bij het koken verschillende producten gebruikt, is het noodzaak om ook verschillende messen en snijplanken te gebruiken. Dit is niet alleen om smaakoverdracht te voorkomen, maar vooral uit hygiënisch oogpunt. Er kan namelijk kruisbesmetting plaatsvinden wanneer je alles op dezelfde plank snijdt. Een tip om snijplanken altijd voor hetzelfde doel te gebruiken is om verschillende kleuren snijplanken te gebruiken. Bijvoorbeeld blauw voor vis, groen voor groente en rood voor vlees.

Vlam in de pan
Het kan iedereen overkomen; vlam in de pan. De eerste reactie is vaak blussen met water, maar niets is minder waar. In het geval van vlam in de pan is het zaak een deksel op de pan te leggen om de pan af te sluiten. Houd de deksel schuin van je af om brandwonden te voorkomen.  Door het gebrek aan zuurstof zal het vuur doven. Vergeet ook zeker niet om zo snel mogelijk de hittebron uit te zetten.

Vlees omdraaien zonder spetters
Vlees omdraaien is op zich niet zo’n punt, maar het veroorzaakt wel vaak vervelende spetters die pijnlijk kunnen zijn of voor vlekken kunnen zorgen. Een tip om hier zo min mogelijk last van te hebben is om het vlees van je af te draaien. Op deze manier gaan alle spetters de andere kant op en heb jij er zelf geen last van.

Snel afkoelen
Gerechten met vlees zijn meestal goed te bewaren voor de volgende dag of om in te vriezen. Daarvoor is het wel belangrijk dat het gerecht eerst goed is afgekoeld voor je het in de koelkast of in de vriezer zet. Je kunt een gerecht alleen niet al te lang in de keuken laten staan om af te koelen, het bederft sneller dan je denkt. Om gerechten snel koud te krijgen zet je de pan met deksel in een bak met koud water, dit ververs je als het te warm wordt. Af en toe wel even door het gerecht roeren en als het voldoende is afgekoeld direct in de koelkast of vriezer zetten.

Kooktermen

Koken is ontzettend leuk en met de producten van de Gildeslager worden uw gerechten zeker smakelijk. Voordat u uw gerecht op tafel kunt zetten, zult u het recept moeten volgen en een vleugje van uzelf daarbij doen. In recepten staan verschillende kooktermen en technieken die niet bij iedereen bekend zijn. Wij van de Gildeslager willen dat u altijd het beste onder uit de kan haalt en leggen op deze pagina een aantal veelvoorkomende kooktermen aan u uit. Zo kunt u met nog meer gemak aan de slag in uw keuken. Uiteraard kunt u altijd bij de Gildeslager terecht voor een antwoord op uw vragen en meer tips voor in de keuken.

Aanlengen
Wanneer u een vloeistof, bijvoorbeeld water of melk, toe moet voegen aan een gerecht, dan heet dit aanlengen.

Au bain-marie
Soms moet u iets smelten wat niet direct op het vuur kan, of u wilt iets warm houden zonder vuur te gebruiken. Dan kunt u dit au bain-marie doen. Dan zet u een schaal of kom in een bad van warm water. Door de hitte die van het water afkomt kunt u bijvoorbeeld chocolade smelten of uw gerecht warm houden.

Blancheren
Dit betekent dat een product kort wordt gekookt en vervolgens in het koude water wordt gelegd of door koud water wordt afgespoeld. Ingrediënten worden hierdoor snel beetgaar.  

Flamberen
Dit is een techniek waarbij alcohol wordt toegevoegd aan een gerecht en in brand wordt gestoken. 
Meestal wordt er sterke drank gebruikt. Door dit in de brand te steken verdwijnt de alcohol maar blijft de smaak van de drank wel in het gerecht zitten.

Fruiten 
Door groenten te fruiten komen het aroma en de smaak beter tot hun recht. Bij het fruiten worden groenten gebakken in olie of vet, hierdoor krijgen ze een licht gouden kleur.

Julienne
Julienne is een term die gebruikt wordt voor groenten die zeer fijn gesneden zijn. Deze fijngesneden groenten worden veel voor in de soep gebruikt.

Pareren 
Sommige vleesproducten hebben nog vliezen en andere delen zitten die niet eetbaar zijn. Dit zien we bij veel wild producten. Met pareren wordt bedoeld dat deze vliezen en andere delen worden weggesneden.

Pasteuriseren 
De belangrijkste eigenschap van pasteuriseren is het (deels) bacterievrij maken van producten en zo de houdbaarheid te verlengen. Dit wordt bereikt door producten kort te verhitten tussen de 70 en 90 graden. Deze techniek zien we vooral terug bij producten zoals melk, vruchten en honing.

Rul bakken
Wanneer vlees rul gebakken moet worden, dan wordt het geplet en al roerend gebakken. Dit wordt vooral gebruikt bij gehakt, het gehakt is dan ook snel gaar.

Maten en gewichten

Iedereen kan koken; met het juiste keukengerei, verse producten, een goed recept of idee komt u al een behoorlijk eind. Het lezen van recepten kan voor sommige mensen voor wat verwarring zorgen, niet vanwege de tekst, maar vanwege de termen die gebruikt worden. Een aantal van deze termen worden uitgelegd onder de kop ‘kooktermen’. Hieronder hebben we voor u een overzichtelijk schema uitgewerkt waarin alle maten en gewichten staan die veel voorkomen in recepten. Handig om bij de hand te hebben.

1 snufje: Een hoeveelheid die u tussen uw duim en wijsvinger kunt houden 

1 mespuntje: Dit is 3 tot 4 snufjes

1 theelepel (tl): Tussen de 3 en 15 gram

1 eetlepel (el): Tussen de 8 en 30 gram 

1 kop: 1,5 dl - 150 cc

1 waterglas: 2 dl - 200 cc

1 wijnglas: 1,25 dl - 125 cc

1 liter (ltr) = 10 deciliter (dl) = 100 centiliter (cl) = 1000 mililiter (ml) 

1 kilo = 10 ons = 2 pond = 1000 gram (gr)

Ovenstanden

 Aanduiding                        Temperatuur in graden Celsius   
 Drogen  50°   
 Lauwwarm     100° - 125°    
 Matig warm     125° - 175°       
 Warm     175° - 200°
 Zeer warm   200° - 225°
 Vrij heet       225° - 250°
 Heet       250° - 275°
 Zeer heet    275° - 300°

Gasovenstanden

Aanduiding             Stand           Graden Celsius 
 Drogen       ¼    
 Lauw     ½    100°          
 Lauwwarm     1   140°  
 Matig      2  160°
 Warm  3  180°
 Zeer warm    4  200°
 Heet  5  220°
 Erg heet  6  240°
 Zeer heet   7  260°
 Extreem heet  8  280°

Kwaliteitsslagerij Zweistra

Maertensplein 18
3738 GK Maartensdijk
(0346) 213070

Openingstijden

maandag 08:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 20:00
zaterdag 08:00 - 16:00
zondag Gesloten